Sermons sobre la 2ª carta als Corintis

El sosteniment dels ministres de l'evangeli

Pedro Puigvert

increase font sizedecrease font size

 Print Friendly and PDF


El sosteniment dels ministres de l'evangeli/ 2Co. 11:7-15

Encara que aquest text no tracti específicament del sosteniment dels ministres de l'evangeli, sí que s'esmenta en relació amb Pau i es pot traslladar com a aplicació per a tots els temps. Aquest és un tema candent, perquè sempre ha tingut defensors i detractors, com hi havia a Corint i l'apòstol ha de defensar-se, augmentant el seu to irònic del qual fa gala en tot el capítol.

  1. El seu rebuig del seu sosteniment pels corintis (vv.7-9)
   1.1.    Havia pecat per anunciar-los l'evangeli de franc? (v.7). Alguns pensaven que per aquest fet el seu ministeri era inferior al d'aquells detractors de l'apòstol que ell crida “super-apostols” que havien anat a Corint i estaven sent sostinguts per la congregació. Si en alguna cosa havia estat inferior, humiliant-se, perquè els corintis fossin enaltits, era en què no va voler ser sostingut per l'església, com preveient que això podria ser motiu de conflicte, de manera que com a missioner va predicar l'evangeli a Corint sense rebre cap remuneració d'ells.
   1.2.    Acceptació del seu sosteniment per altres esglésies (vv.8-9). No obstant això, havia de menjar i per a poder fer la seva labor sense rebre res dels corintis, acceptava els donatius que li enviaven els germans de Macedònia, els quals donaven de cor reconeixent el seu ministeri. Quan va començar la seva labor missionera a Corint i va tenir necessitat, no va voler ser càrrega a ningú de l'església. A més, sabem per Hch. 18:1-3, que quan va arribar a Corint en el seu segon viatge missioner, dedicava part del temps al treball manual fabricant botigues en el negoci de Aquila i Priscil·la, com a font de sosteniment. Vaig escoltar una vegada al Secretari d'una missió suïssa, que va dir que no acceptaven missioners que no tinguessin un ofici, perquè si per alguna raó no rebien el sosteniment de les esglésies, sempre podrien mantenir-se amb el seu treball. Com Pau.

  2. Per què va actuar Pau d'aquesta manera? (vv. 10-12)
   2.1.    Apel·la a la veritat en Crist que està en ell (vv.10-11). La seva decisió de no rebre donatius d'ells, era una glòria, una jactància, que ningú podia impedir-li en Acaya, la regió on estava Corint. Jactància, té en castellà un sentit negatiu, però aquí vol dir que tenia la satisfacció d'haver fet alguna cosa que era veritable i que ningú podia privar-li, perquè tenia les seves raons. Per què ho va fer? Era potser una falta d'amor cap a ells? Així podien entendre-ho. A aquestes preguntes retòriques l'apòstol no respon ni en un sentit ni en un altre, sinó amb un Déu ho sap. Els corintis també havien de saber-ho tret que la influència dels adversaris de l'apòstol els hagués privat del discerniment. Els corintis coneixien l'amor de Pau per ells i com s'havia esforçat predicant-los l'evangeli i formant una església instruint-la en la vida cristiana. Mai podrien dir que ho havia fet en benefici propi, perquè mai va rebre estipendio algun d'ells. A part de si és sostingut o no per l'església, el serf del Senyor ha de treballar sempre amb tenacitat pel desenvolupament espiritual dels seus germans en la fe, ministrant la paraula de Déu amb passió i fidelitat.
   2.2.    Havia actuat per amor a ells (v.12). Segurament els seus detractors li havien acusat falsament que els havia predicat l'evangeli per a beneficiar-se i d'aquí la seva negativa a rebre algun tipus de compensació econòmica. Havia actuat així per amor a ells i a més amb això ensenyava a la congregació que no havia de fer cas dels seus acusadors, perquè corrien perill. Per aquest motiu, continuaria fent el mateix per a evitar que els difamadors aconseguissin el seu objectiu, i això és per a desemmascarar a aquests que presumeixen de ser com nosaltres (BLP), a fi de llevar tot pretext a aquells que, buscant tota oportunitat per a fer-se iguals a nosaltres es vanen del que fan (NVI).

  3. Qui eren els difamadors de l'apòstol (vv. 13-15)
   3.1.    Les seves característiques (vv.13-14). Formaven part del grup de judaïtzants que no sols boicotejaven el ministeri de l'apòstol allí on predicava l'evangeli, sinó que havien anat a Corint fent-se passar pel que no eren, és a dir, apòstols de Crist, com si haguessin estat investits d'autoritat apostòlica, però eren falsos i fraudulents. El terme falsos en l'original es pot traduir també per mentiders. És a dir, que el seu objectiu era enganyar i per això es disfressaven fent-se passar pel que no eren. Podem imaginar-nos el perill que comportaven i alguns a Corint havien caigut en les seves xarxes per a atacar a Pau i els seus col·laboradors. Fraudulents, literalment significa enganyosos com a obrers, ja que en realitat només pretenien aparentar que eren apòstols i introduir les seves idees errònies que menyspreaven la gràcia de Déu. No havia de sorprendre'ls, perquè no era cap meravella, ja que el seu mestre era Satanàs, un especialista a disfressar-se com a àngel de llum, quan era un àngel de les tenebres. Satanàs es presenta de manera seductora com va fer quan va usar a la serp per a parlar amb Eva i enganyar-la distorsionant la veritat.
   3.2.    Disfressats com a ministres de justícia (v.15). No havia d'estranyar a ningú que aquells que tenien per mestre al diable es disfressessin de servidors de justícia, quan estaven lluny de la veritat perquè només parlaven mentida. El que ocorria a Corint, es va reproduir al llarg de la Història de l'Església, amb l'aparició de falsos mestres que van generar nous moviments herètics i encara que alguns van desaparèixer, no obstant això, les seves idees són aquí i de tant en tant rebroten a les esglésies causant divisió, desorientació en els creients i en els més febles que apostatin de la seva fe. Però tindran el final que mereixen les seves accions (BLP). Pau tanca aquesta secció de la carta anunciant una fi terrible per als falsos ministres de Crist. Les seves perversions no poden quedar sense càstig.

Conclusió
Aquest passatge té dues parts diferenciades. D'una banda està la qüestió del sosteniment dels obrers cristians que són dignes del seu salari, però el ministre ha de cuidar-se que això no provoqui conflictes i saber discernir els que li donen per amor al seu ministeri i els que no. D'altra banda, les males pràctiques solen ser fruit d'una mala doctrina. Això ens obliga a examinar a consciència les Escriptures per a no ser enganyats pels mestres de la mentida, el càstig de la qual serà terrible.



VISITEU AQUESTES SECCIONS

BALUARTE

El butlletí de l'esglesia amb articles, noticies, poesia i les activitats previstes pel període corresponent. La seva publicació es bimestral i es pot descarregar

VERDAD VIVA

El suplement bimestral evangelístic de Baluarte que aporta un missatge d'esperança per aquells que encara no han rebut a Crist com a Senyor i Salvador.

MISSATGES DOMINICALS

La Paraula de Déu que cada diumenge al matí s'ofereix per diferents predicadors des del púlpit de l'esglesia , aqui en format d'audio.