Sermons sobre la 2ª carta als Corintis

El Déu de tota consolació

Pedro Puigvert

 

increase font sizedecrease font size

 Print Friendly and PDF


El Déu de tota consolació / 2ª Co 1:1-11

En la salutació, (vv.1-2) Pau es presenta com  apòstol de Jesucrist, no en el sentit general d'enviat, sinó en el restringit que tenien els dotze que constituïen el fonament de l'església. Reivindica tota la seva autoritat apostòlica. L'epístola està dirigida en primer lloc a l'església de Déu que és a Corint, però igualment als creients de la província d'Acaya, una àmplia península unida al continent per un istme sobre el qual estava situada la ciutat de Corint.

  1. El Déu que ens consola en les tribulacions (vv. 3-5)
  Després de la salutació clàssica de gràcia i pau; la gràcia per ser la font de la nostra salvació i la pau que implica l'assossec interior i el benestar, segueix la lloança a Déu com a Pare de Jesucrist i de misericòrdies, el Pare que es relaciona amb els seus fills amb un amor immerescut. La paraula que més es repeteix és consolació, (Paraklesis) un nom molt interessant que està compost de dues parts: perquè significa a banda i klesis trucar, és a dir, és una crida a la banda d'un per ajudar-lo, exhortar-lo, encoratjar-lo i estimular-lo . És el mateix terme per l'Esperit Sant dientt-li Paràclit i també la ekklesia.

   1.1. Un consol abundant i inalterable (v.3). Déu és l'autor de tota consolació, no només en alguna ocasió de manera especial, sinó sempre de forma abundant. Aquí "tota" no té un sentit relatiu, sinó ampli. Tots podríem aportar experiències d'aflicció i testificar de la manera com Déu ens ha consolat. Per la seva paraula o per algun germà.
   1.2. Un consol extensiu a altres (v.4). Els fills de Déu que reben consolació de la seva part, es converteixen al seu torn en conductes pels quals corre el consol a altres que ho necessiten. No es tracta d'un consol de manual de consergeria pastoral o d'un llibre d'autoajuda, sinó d'algú que ha passat per la mateixa tribulació i la seva experiència serveix de consolació als altres.
   1.3. Un consol de les afliccions de Crist (v. 5). La consolació no solament és necessària per a quan estem patint una gran dissort, sinó també quan patim per causa de la nostra fe cristiana. En realitat, ningú pot participar dels sofriments redemptors de Crist perquè són únics i exclusius per a la nostra salvació, però els creients sí que participem dels sofriments missioners pel testimoni que donem de Crist. Aquí hi ha l'església perseguida en què tants germans nostres pateixen la presó, el maltractament i fins i tot la mort. La causa dels patiments que el món va infligir sobre el nostre Salvador, com les ignomínies i el rebuig, també es fan patents en els seus seguidors. Pau té present les seves presons i fins i tot quan va témer perdre la vida (cf. v.8).

  2. Els propòsits de la consolació de Déu (vv.6-7)
  Potser, darrere d'aquests versicles es trobi la preocupació de Pau, en relació amb el sofert per ell, a causa de la deterioració de les relacions amb l'església de Corint. L'actitud impertinent de diversos membres de l'església i d'un ofensor que va motivar l'anomenada "carta severa", la qual va causar gran tristesa a l'església. Però va ser informat per Titus que els corintis s'havien penedit i ara amb aquesta nova carta els vol consolar i animar-los.

   2.1. El sofriment és per consolació i salvació (v.6a). Els sofriments i el consol de l'apòstol, com els de tot servent de Déu, anaven a beneficiar els creients de Corint, com també a qualsevol església. En quin sentit? L'apòstol estava ara en millors condicions per servir-los, perquè les experiències que havia patit, no eren només per al creixement espiritual propi, sinó també per a la benedicció dels seus germans enfortint la seva fe. El terme salvació s'ha d'entendre limitat a les causes del sofriment.
   2.2. L'ésser consolat és també per consolació i salvació (v.6b). La finalitat és la mateixa que l'anterior, només que la frase la qual s'opera implica algun tipus de poder sobrenatural que ajuda a superar les proves aprenent de l'experiència d'haver estat consolat per ajudar a altres.
   2.3. La consolació fomenta la companyonia cristiana (v.7). Quan entre els creients ha una íntima comunió, també en l'esperança que tenim ferma, sabem que no només hi ha una companyonia en les afliccions, sinó també en la consolació. O sigui, podem empatitzar amb els germans que pateixen, però també quan són consolats i això fomenta la companyonia.

  3. El Déu que consola i lliura (vv.8-11)
   3.1. L'experiència de tribulació viscuda (v.8). A la part final de la seva argumentació sobre el consol diví, Pau relata la seva experiència sobre la tribulació que li havia esdevingut a Àsia. Durant el seu ministeri missioner, Pau havia patit moltes vegades la persecució que l’havia exposat a greus perills. Només esmenta que li va succeir a Àsia, però desconeixem el lloc i el que li va esdevenir. S'ha dit que podria ser el que li va passar a Efes, quan l'argenter Demetrio i els seus col·legues van esvalotar la ciutat contra ell (Ac. 19). Potser, no es refereix a un cas de persecució, sinó a una malaltia que li havia fet perdre l'esperança de sobreviure. Només podem fer conjectures.
   3.2. Lliurat de la mort per Déu (vv.9-10) A part del tipus de tribulació que hagués patit, una cosa és clara: havia estat prou fort com per portar-lo a perdre l'esperança de conservar la vida. Però aquesta experiència, encara que va ser aclaparadora, fins i tot per sobre de les seves forces, lluny de ser negativa va ser alliçonadora, perquè d'una banda va posar al descobert la seva debilitat i per una altra la grandesa del poder de Déu. Quan tot semblava que no tenia més solució que la mort, llavors perquè aprengués a no confiar en les seves pròpies forces, sinó en Déu que ressuscita els morts, aquest va intervenir per alliberar-lo d'aquella situació. Així mateix, sigui quina sigui la prova per al cristià, sempre queda l'esperança en el Déu Omnipotent i la resurrecció d'entre els morts. Com diu J.M. Martínez: "Quan tot sembla perdut estem a les portes de que tot sigui salvat". Déu és l'alliberador immutable dels seus fills: ens va lliurar en el passat, ens lliura al present i ens lliurarà en el futur. Aquesta frase ens mostra que possiblement l'adversitat no havia conclòs encara per Pau.
   3.3. Amb la intercessió dels corintis (v.11). Subratlla la importància de l'oració que canvia situacions, per difícils que siguin. Creiem això? La prova estimula l'amor fraternal i l'oració l'alliberament per Déu.
Conclusió
Hem passat per proves difícils i aquestes no s'acaben, però una cosa és certa: tenim al nostre costat al Déu de tota consolació que ens lliura i ens lliurarà, així com als germans que intercediran per nosaltres i com a resultat vindran les accions de gràcies i la lloança a Déu.

 


VISITEU AQUESTES SECCIONS

BALUARTE

El butlletí de l'esglesia amb articles, noticies, poesia i les activitats previstes pel període corresponent. La seva publicació es bimestral i es pot descarregar

VERDAD VIVA

El suplement bimestral evangelístic de Baluarte que aporta un missatge d'esperança per aquells que encara no han rebut a Crist com a Senyor i Salvador.

MISSATGES DOMINICALS

La Paraula de Déu que cada diumenge al matí s'ofereix per diferents predicadors des del púlpit de l'esglesia , aqui en format d'audio.