Sermons sobre els 10 manaments

No mataràs

Pedro Puigvert

 

increase font sizedecrease font size

 Print Friendly and PDF

Lectura Èxode 20:13
(Èxo 20:13) No matis.

El sisè manament té en els nostres dies una importància cabdal. No és només una prohibició de llevar la vida al proïsme com mandat negatiu, sinó que positivament assenyala el valor de la vida humana i posa les barreres per a defensar la vida. No obstant això, en general és un manament que la societat trenca contínuament.

Cada dia hi ha assassinats en tots els països: els terroristes maten premeditadament per a assolir un supòsit ideal polític o per a apoderar-se de diners o un tros de terra; les màfies assassinen per a aconseguir poder entre faccions rivals, controlar el comerç il·legal i engrossir els seus capitals; maten els marits, que no només maltracten a les seves esposes, sinó que les assassinen fins a amb ferotgia; alguns maten per mimetisme o per a tenir experiències fortes com va succeir amb joves en el nostre país i en Estats Units; en les guerres que estan actives es mata indiscriminadament a homes, dones i nens en neteges ètniques.

A tot això cal afegir les morts espontànies (no premeditades) en un robatori, una baralla o una violació. I cada vegada augmenten més els casos a mesura que la gent s'allunya del temor de Déu.

A Ex. 20:13 s'empra la paraula hebrea ratsach que significa matar, un terme significatiu pro quant es refereix a matar éssers humans i mai s'utilitza per a al·ludir a la mort d'un animal. Per a la matança d'animals, ja sigui per al sacrifici o per al menjar, s'usa el terme shachat. A més, ratsach s'utilitza gairebé sempre en el sentit de matar il·lícitament, llevat a Nm. 35:27,30.

Per aquesta raó, algunes traduccions moderes han traduït Ex. 20:13 per "no assassinaràs", és a dir, matar de forma premeditada i il·lícita.

 1. El debat sobre la pena de mort
 2. En realitat, conèixer el significat d'aquest manament no és cap problema per a ningú. No obstant això, les implicacions que té estan en debat constantment. Potser la qual produeix major tensió és la mort legal practicada per l'Estat que no ha abolit. Altres implicacions són l'eutanàsia, l'avortament, el suïcidi, la defensa pròpia i la guerra. Cada aspecte necessitaria un tractament a part. Quant a la pena cabdal hi ha dues postures dintre del protestantisme.

  1. Els defensors de la pena mort. Entenen que és part de la llei de Déu per a l'assassinat. Després del diluvi Déu la va establir com càstig en resposta als crims violents (Gn. 9:6). Com l'ésser humà és tan valuós, vessar sang humana deu pagar-se amb la mort del homicida. Quan varem arribar a la llei moral, Déu subratlla el que era pràctica habitual (Ex. 21:12, Lv. 24:17). Però en el AT havia altres casos castigats amb la mort: maltractar als pares, segrestar, la negligència criminal, la bruixeria, a la idolatria, les ofenses sexuals, la blasfèmia i la falsa profecia. Deuria aplicar-se també la pena de mort per a aquests casos? Quant al NT s'esmenta Ro. 13:4 entès com execució de la pena cabdal. Personalment creo que és anar més enllà del seu sentit en aquest context. A més afegeixen Fets 25:11, un versicle pres pels pèls.

  2. Els defensors de l'abolició de la pena de mort. El abolicionisme es va imposant en occident i els quals sostenen el contrari diuen que aquests segueixen el corrent d'aquest món i no el que mana la Bíblia. Però a les objeccions d'índole general, com per exemple, que no té cap efecte dissuasiu, cap l'error judicial i és irreversible, no es pot rehabilitar al criminal, sempre és més important la reverència per la vida, devem afegir les objeccions bíbliques. Admetent la norma després del diluvi per a emfatitzar el valor de la vida, quan arriba la llei, el manament és explícit: no mataràs. La llei del talió era per a frenar la venjança i no per a instituir la pena de mort en un temps que la venjança era la norma en la societat.

   D'altra banda, en l'ètica del regne proclamada per Jesús, l'amor i la gràcia suavitza la llei (Mt. 5:38-48). És cert que aquest text només toca l'assumpte implícitament i es refereix al súbdit del regne i no a l'Estat, però el principi que destaca és important. L'actitud de Jesús enfront de la dona adúltera (Jn. 8:2-11) no condemnant-la a mort i instant-li a no pecar més és significativa. Personalment creo que l'assumpte és molt complex i necessita de major aprofundiment de part de tots per a poder posicionar-nos clarament, però esperem oferir una conclusió orientadora perquè cada lector faci la seva pròpia elecció.

 3. Per què està prohibit matar?
 4. Hem vist en la introducció que el terme hebreu es refereix als éssers humans i no a altres éssers vius com els animals i les plantes, ja que el manament tracta de la vida de les persones. Per quines es prohibeix matar a una persona, home o dona?

  1. Perquè ha estat creat a imatge de Déu. Matar a un ésser humà és destruir una mica únic que Déu va fer a la seva semblança de manera singular (Gn. 1:26-27). És més, fins i tot maleir a altres persones és dolent (Jaume 3.9). La prohibició no és relativa a la conducta de la persona, sinó al fet significatiu de la imatge de Déu en ella. Mentre és possible matar a un animal per a l'aliment o com ofrena (cf. lleis AT), entre les persones existeix una igualtat fonamental que fa que no es degui disposar de la seva vida al seu antull, com va fer David amb Uríes.

  2. Perquè l'assassinat és un acte definitiu. Per tant, el sisè manament és un senyal d'alerta a prendre de debò la vida humana. L'autor de la carta als Hebreus declara solemnement: "està establert per als homes que morin una sola vegada, i després d'això el judici "(He. 9:27). Per això la Bíblia condemna l'assassinat, perquè després de la mort no hi ha tornada endarrere, a pesar dels molts que actualment, influïts per les religions orientals, creen en la reencarnació o possibilitat de viure altra vida. El definitiu és la mort i l'absència d'una segona oportunitat és una raó de pes per a condemnar l'assassinat.

  3. Perquè el seu abast és molt major. L'assassinat sempre afecta a més persones que el mort, com varem comprovar amb el terrorisme d'ETA. Afecta a famílies, institucions i a l'Estat. Déu es pronuncia, fins i tot en la mort involuntària, de culpar del vessament de sang "sobre la seva casa" (Dt. 22:8), perquè almenys porta desgràcia a la família, però també a la societat quan el crim és horrible.

 5. Quins tipus de mort estan inclosos en el manament?
 6. Evidentment, la casuística legal moderna no pot ser contemplada en la Bíblia. La prohibició està formulada de manera general, per tant, devem recórrer a altres passatges de l'Escriptura per a respondre la pregunta. Assenyalem els tipus més significatius:

  1. La mort amb premeditació (Éx. 21:12-14). En aquest cas, a l'infractor no se li permetia refugiar-se en cap lloc i devia ser lliurat a la justícia.

  2. La mort per negligència (Dt. 22:8). El poble d'Israel havia de viure de tal manera que no se li pogués imputar la mort d'una persona per distracció involuntari. Devem anar amb compte amb la forma de comportar-nos: el treure a passejar un gos perillós, vendre productes que poden causar la mort o conduir un vehicle imprudentment, són conductes negligents amb conseqüències irreversibles.

  3. La mort per causes immorals. En aquest sentit hem de referir-nos a l'avortament, l'eutanàsia (cf. temes actualitat en aquesta web) i el suïcidi. Fins a cert punt serien discutibles, la defensa pròpia, la pena cabdal i la guerra.  

Conclusió:
El sisè manament vist positivament és un advertiment molt seriós a prendre partit per la vida del proïsme, a més de mostrar-nos la gravetat de trencar-lo de les diverses formes que els éssers humans ho fan. Sabem que el qual falla en un manament és culpable de tots ells (Jaume. 2:10), inclòs aquest.
Però la llei ens deu dur a l'evangeli. Quan Jesús està davant de Pilat, aquest va proposar alliberar-lo amb una opció: Jesús o Barrabas. Els jueus van demanar l'alliberament de l'assassí i l'innocent va ser condemnat i mort en el seu lloc

.A la creu, havia a banda i banda de Jesús, dos assassins, un d'ells va rebre l'esperança de la vida eterna. Crist va morir per a redimir i perdonar encara als assassins que creuen en ell.

 


VISITEU AQUESTES SECCIONS

BALUARTE

El butlletí de l'esglesia amb articles, noticies, poesia i les activitats previstes pel període corresponent. La seva publicació es bimestral i es pot descarregar

VERDAD VIVA

El suplement bimestral evangelístic de Baluarte que aporta un missatge d'esperança per aquells que encara no han rebut a Crist com a Senyor i Salvador.

MISSATGES DOMINICALS

La Paraula de Déu que cada diumenge al matí s'ofereix per diferents predicadors des del púlpit de l'esglesia , aqui en format d'audio.