Sermons sobre els 10 manaments

No tindràs altres deus

Pedro Puigvert

 

increase font sizedecrease font size

 Print Friendly and PDF

Lectura Èxode 20:1-3
Èxo 20:1 Déu va donar al poble d'Israel aquests manaments:
Èxo 20:2 «Jo sóc el Senyor, el teu Déu, que t'he fet sortir del país d'Egipte, la terra on eres esclau.
Èxo 20:3 No tinguis cap altre déu fora de mi.

L'any 1993 l'Assemblea General de l'Església d'Escòcia es va enfrontar a una resolució amb la finalitat de fer una crida a les esglésies perquè reafirmessin que Crist és l'únic camí de salvació, va perdre per 300 vots a favor i 400 en contra.
Probablement, els representants de les esglésies sabien més que Pau quan va escriure: "perquè hi ha un sol Déu i un solo Mediador entre Déu i els homes" (1 Ti. 2:5), o que l'apòstol Pere quan va dir: "en cap altre hi ha salvació" (Fets. 4:12), o que Isaïes quan va declarar en nom de Déu: " Sóc jo, sóc jo el Senyor. Fora de mi, ningú no salva. " (Is. 43:11).

El pluralisme es converteix en sincretisme quan el nostre mutu reconeixement dels déus aliens s'expressa en l'unitat última d'un acte d'adoració multiconfessional.
Se suposa que això és positiu per a les bones relacions de la societat, com fa el Fòrum Internacional de les Religions, però la certesa cristiana que només hi ha un Déu veritable en aquest món i que tots els altres son déus falsos és concebut com una postura intolerant.
El nostre compromís amb la veritat ens empeny a afirmar que no hi ha més Déu que el que s'ha revelat en la Bíblia i en Jesucrist.

 1. Pluralisme o exclusivisme?

  Vivim en una societat pluralista. Això vol dir que en la nostra comunitat hi ha una barreja de cultures, religions, ètnies i idiomes, i cadascun aporta la seva manera de pensar que deu ser tolerat i respectat.
  Però el terme pluralisme s'usa també per a descriure que totes les diferències i principalment les religioses contribueixen a l'existència d'una veritat espiritual sense importar el que una persona crea per més il·lògic o excèntric que sigui, ja que diuen que això ens ajuda a mantenir a l'harmonia en la nostra societat. Ningú deu reivindicar el monopoli de la veritat: (Quan el Vaticà va divulgar la seva declaració Dominus Iesus reclamant tenir exclusivitat eclesial, va haver moltes reaccions contràries, encara que és veritat que aquest tipus de exclusivisme deu ser rebutjat).

  Ens diuen els pluralistes que el Cristianisme deu ser una religió més entre unes altres i aquesta és la visió "políticament correcta" que es dóna en els mitjans de comunicació i en la que estan caient alguns líders religiosos.
  No obstant això, el nostre text diu clarament: "no tindràs déus aliens davant meu ". No ens és lícit fer com els israelites quan van sortir d'Egipte ( Ex. 32:1 i ss .) o van ser castigats amb l'exili (2 R.17:7-11). El Senyor Jesucrist va declarar: "Jo sóc el camí, la veritat i la vida, ningú ve al Pare si no és per mi" (Jn. 14:6).

  Aquestes paraules són exclusivistes, no per a aplicar a una religió, sinó a una persona. Nosaltres estem en la veritat en tant estem en Jesucrist, no per pertànyer a una religió. La religió no és l'important, Crist sí ho és.
  Quan llegim en els deu manaments "no tindràs déus aliens" molts responen que això està bé per als jueus, ja que ells tenen el seu Déu. Però per als musulmans, els hinduistes, els budistes, els confucionistes, els zoroastristes, o el que sigui, hi ha altres déus igualment vàlids.

  El pluralisme afirma que totes les religions tenen els mateixos objectius, totes es dirigeixen a una mateixa fi, solament que cadascuna li dóna un nom distint: unes li diuen el cel, unes altres el nirvana, unes altres el paradís, etc.o a través de Krishna, Buda, Al·là, el Gran Arquitecte o Gaia, la mare terra. Tant si consultem els "canals" de la Nova Era, als médium espiritistes, als Hare Krishna, cantem mantras hindús en la nostra classe de ioga o simplement anem a l'església el diumenge, tot és el mateix.

 2. Exclusivisme i intolerància

  L'afirmació del primer manament "no tindràs déus aliens davant meui" no és un simple comentari negatiu que totes les religions són inútils, sinó una declaració positiva de l'exclusivitat del Déu únic i veritable.

  Si el primer manament comença amb un NO, no es queda aquí, sinó que implica també que no hi ha més que un Déu (1 Co.8:4). L'exclusivitat de Déu es mostra igualment quan diu: "jo sóc el primer, i jo sóc el darrer, i fora de mi no hi ha Déu" (Is. 44:6)

  La nostra societat pot pensar que tots els déus són veritables, però això no ho podem acceptar els cristians a menys que estiguem disposats a reduir al nostre Creador Sobirà al nivell dels déus d'aquest món, és a dir, convertir-lo en un ídol.

  El Déu que va donar aquest manament, mai va acceptar als déus de les nacions properes d'Israel, per contra va ordenar al seu poble que els destruís. En això no hi ha tolerància alguna.

  Déu no va donar mai indicis que hagi altre camí per a altres persones, ell no parla com una deïtat local al que s'adora en un territori determinat, com pensaven els qui van repoblar Samaria i ho van afegir al seu catàleg de déus.

  En qualsevol cas, el exclusivisme i la certesa que tenim nosaltres no deuen ser agressives i intolerants. Encara que Déu fora intolerant amb les religions de les nacions que envoltaven a Israel, ell va permetre que s'estenguessin pel món i només les va destruir quan eren una amenaça per al seu poble.

  En el NT veiem que a les altres religions cal combatre-les amb el poder de l'Evangeli convencent-les de la seva falsedat. Els cristians hem de viure pacíficament en aquesta societat pluralista encara que mantinguem l'exclusivitat de l'Evangeli i de Crist.

  • La singularitat de Crist

   El Déu que va dir: "no tindreu déus aliens davant de mi" és el mateix del que parlava Crist quan va declarar que el manament més important és: "estimar a Déu amb tot el nostre cor, ment i ànima" (Mt. 22.37). Pensar que Crist es referia només als jueus i als cristians, o que podia tolerar una definició de" Déu" que inclogués a musulmans, hindús, budistas o Nova Era, és quelcom que està fora de lloc.

   Quan Crist va afirmar: "el qui m'ha vist a mi ha vist al Pare"estava per ventura dient que Mahoma, Krishna o Gautama eren alternatives visibles de Déu? En cap manera, perquè si no hauríem de dir que estava equivocat sobre la seva pròpia singularitat.

   Però si Crist és exclusiu i singular, per què hi ha cristians que fan concessions al dir d'ell que és la més propera o la millor expressió de Déu en lloc de dir que és l'única?

 3. El Déu únic i exclusiu

  Déu va començar amb aquest manament per a mostrar quina classe de Déu és al declarar primer «Jo sóc el Senyor, el teu Déu, que t'he fet sortir del país d'Egipte, la terra on eres esclau. (Ex.20: 2).

  És important subratllar que Déu té un nom.

  A Ex. 3:14, Déu es va presentar davant Moisés en un esbarzer cremant. Aquest es va excusar preguntant pel seu nom. El terme Elohim (Déu) és genèric i servia per a tot tipus de divinitat, Moisés volia conèixer el nom personal i el Senyor li va respondre amb el nom especial que els patriarques li havien conegut: JO SÓC EL QUI SÓC, el Déu autosuficient, amb existència pròpia, sense principi ni fi, el Déu Creador que no necessita gens de l'home, el sustentador de l'univers.

  Ell era el Déu del pacte que havia triat a Israel d'entre les nacions perquè fora de benedicció a totes elles. Per aquest motiu, li importava utilitzar aquest nom en la introducció dels deu manaments.

  A més , ell és el Déu que actua –els va treure d'Egipte- amb fets poderosos; al dir "davant de mi" assenyala que sempre està present.

Conclusió

El primer manament és el més important i el que més foragita a la nostra societat supersticiosa i fabricadora d'ídols de tot tipus que ocupen el lloc del Déu únic i veritable.

Què passa amb els cristians?

Tenim també altres déus als quals donem culte en lloc d'adorar al Senyor? Tot allò que ocupa el lloc de Déu en la nostra vida és un ídol que deu ser bandejat perquè el Senyor és l'únic Déu que ha de governar la nostra vida.

 


VISITEU AQUESTES SECCIONS

BALUARTE

El butlletí de l'esglesia amb articles, noticies, poesia i les activitats previstes pel període corresponent. La seva publicació es bimestral i es pot descarregar

VERDAD VIVA

El suplement bimestral evangelístic de Baluarte que aporta un missatge d'esperança per aquells que encara no han rebut a Crist com a Senyor i Salvador.

MISSATGES DOMINICALS

La Paraula de Déu que cada diumenge al matí s'ofereix per diferents predicadors des del púlpit de l'esglesia , aqui en format d'audio.